Jak to zrobić ?
Pancernik The Kid: −x3+x2+x−1>=0
7 gru 18:22
zośka: −x2(x−1)+(x−1)>0
(x−1)(−x2+1)>0
−(x−1)(x−1)(x+1)>0
−(x−1)2(x+1)>0
7 gru 18:27
ICSP: x3 − x2 − x + 1 ≤ 0
x2(x−1) − (x−1) ≤ 0
(x−1)2(x+1) ≤ 0 ⇒ x ∊ (−∞;−1> suma {1}
7 gru 18:27
zośka: (x−1)2(x+1)≤0 (tam ma być ≥? w zad )
x∊(−∞,−1>
7 gru 18:31
Pancernik The Kid: ICSP , ale znak nierówności to większe lub równe zero , czemu mas zna odwrót ? i co oznacza
suma {1} ?
7 gru 18:31
zośka: oczywiście x=1 też
7 gru 18:31
zośka: bo jak mnożysz przez −1 to zmieniasz znak na przeciwny!
7 gru 18:32
Pancernik The Kid: zośka w zadaniu jest większe lub równe 0 , a wynik w odpowiedziach jest : x ∊ (−∞;−1> {1}
7 gru 18:32
ICSP: podzieliłem sobie przez (−1) na samym początku ( nie lubię jak mi stoi jakaś liczba ujemna przy
najwyższej potędze)
x ∊ (−∞ ; −1> ∪ {1}
Po prostu nie chce mi się ciągle szukać tego znaczka więc piszę suma
7 gru 18:33
zośka: x∊(−∞,−1>∪{1}
7 gru 18:33
Pancernik The Kid: okey,już zrozumiałem dziękuje serdecznie wam za pomoc ; )
7 gru 18:36
7 gru 18:42
ICSP: x2(x−1) − 1(x−1) = (x2−1)(x−1) = (x−1)2(x+1)
proste wyciąganie przed nawias
7 gru 18:44
Pancernik The Kid: grupujesz nawiasy (x
2−1)(x−1)=(x−1)(x+1)(x−1)=(x−1)
2(x+1) tak zrozumiałem i rozpisałem
, jest ok

7 gru 19:00
ICSP:
7 gru 19:01
Pancernik The Kid: dzięki za cierpliwość, pozdrawiam ; )
7 gru 19:03