jak to rozwiązać
adam: Dla jakich liczb a,b,c wielomian x3+ax2+bx+c jest podzielny przez każdy z dwumianów (x+1),
(x−2),(x+3) ?
7 gru 18:19
ICSP: (x+1)(x−2)(x+3) = x3 + ax2 + bx + c
7 gru 18:21
ZKS:
Wzorkami Viete'a.

x
1 + x
2 + x
3 = −a
x
1x
2 + x
1x
3 + x
2x
3 = q
x
1x
2x
3 = −c
Gdzie x
1 = −1 ; x
2 = 2 ; x
3 = −3.
7 gru 18:24
ICSP: też można
7 gru 18:26
ZKS:
7 gru 18:27
pigor: .... lub np. jeśli dany w(x)=x
3+ax
2+bx+c , to z tw. Bezoute'a
w(−1)=0 i w(2)=0 i w(−3)=0 ⇔ −1+a−b+c=0 i 8+4a+2b+c=0 i −27+9a−3b+c=0 ⇔
⇔ a−b+c=1 i 4a+2b+c= −8 i 9a−3b+c=27 /− stronami np(3)−(2) i (2}−(1) ⇔
⇔ 5a−5b=35 i 3a+3b= −9 i c=1−a+b ⇔ a−b=7 i a+b=−3 /± stronami i c=1−7 ⇔
⇔ 2a=10 i 2b= −10 i c= −6 ⇔
a=5, b=−5, c= −6 . ...
7 gru 18:36