jak to zrobić pomóżcie
adam: Zdarzenie A polega na wylosowaniu 2 pików z talii liczącej 52 karty, a zdarzenie B na
wylosowaniu 2 pików z dwóch połączonych talii kart. Jaka zależność zachodzi między
prawdopodobieństwami tych zdarzeń?
7 gru 18:01
Basia: jeżeli losujesz bez zwracania to
| | 13*12 | | 13 | | 12 | |
P(A) = |
| = |
| * |
| |
| | 52*51 | | 52 | | 51 | |
a
i żadnej sensownej zależności nie widać
można tylko tak
| | 2*13*25 | | 13 | | 25 | | 25 | |
P(B) = |
| = |
| * |
| = |
| *P(A) |
| | 2*52*103 | | 52 | | 103 | | 103 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
jeżeli ze zwracaniem to
a
| | 262 | | (2*13)2 | | 4*132 | | 132 | |
P(B) = |
| = |
| = |
| = |
| = P(A) |
| | 1042 | | (2*52)2 | | 4*522 | | 522 | |
7 gru 19:18
anulka1321: z talii 52 kart losujemy jedną kartę. Czy następujące zdarzenia są niezależne: A− wylosowane
figury (as, król, dama, walet) B− wylosowanie kiera lub kara Prosze o pomoc
7 gru 19:20
Basia:
policz P(A), P(B) i P(A∩B)
A∩B = figura karo lub figura kier
a potem sprawdź czy
P(A∩B) = P(A)*P(B)
a liczysz tak:
| | 16 | |
masz 52 karty, w tym 16 figur ⇒ P(A) = |
| = .... |
| | 52 | |
masz 52 karty, w tym 13 kar i 13 kierów czyli 26 "dobrych" ⇒ P(B) = .....
masz 52 karty, w tym 4 figury kier i 4 figury karo czyli 8 "dobrych" ⇒ P(A∩B) = ......
7 gru 19:25
anulka1321: czyli ten iloczyn zdarzen to poprostu P(A)*P(B)
7 gru 19:40