zadanie
Moniczka:*: Samochodem którego bak na paliwo ma pojemność 45 litrów,przejechano 150km i zużyto 12litrow
paliwa.Napełniono bak paliwa do pełna. Zakladając , ześrednie zuzycie paliwa jest stałe, wyraź
objętość pozostajęcego w baku paliwa jako funkcję liczby przejechanych km, licząc od momenty
tankowania, jeśli w czasie jazdy nie dolewano paliwa do zbiornika. narysuj wykres funkcji
Pomocy nie ogarniam tego zadania
7 gru 17:59
zośka: | | 12l | |
zużycie paliwa wynosi |
| =0,08 l/km |
| | 150km | |
x− liczba przejechanych km
y − ilość paliwa w baku
y=45l − 0,08l/km*x
7 gru 19:00
Artur z miasta Neptuna:
X −−− przejechane kilometry
Y −−− ilosc litro paliwa w baku
Gdy x=0 to y=45
Gdy x=150 to y=45−12 = 33
Jako ze zuzycie jest stale ... woec bedzoe to funkcja liniowa ... polacz prosta te dwa punkty i
masz wykres
7 gru 19:01
zośka:

Wykres będzie wyglądał mniej więcej tak. Musisz sobie dobrać odpowiednie jednostki na osiach:
oś y wyrażona w litrach
oś x w km
spalanie : 8l na każde 100 km
7 gru 21:08