Kąt nachylenia. Pilne !
Paulina:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego na długość 24 cm, a jego wysokość jest równa
12 cm. Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do jego podstawy.
7 gru 17:28
dero2005:

l = 24
h = 12
l
2 = h
2 + (
23h
p)
2
| 4 | |
| hp2 = l2 − h2 = 242 − 122 = 576 − 144 = 432 |
| 9 | |
h
p =
√972 = 18
√3
7 gru 17:49
Paulina: W odpowiedziach wyszło że miara kąta to ok. 49 stopni
7 gru 17:57
dero2005:
niedokończyłem
α = 49
o6'23"
7 gru 19:36
Paulina: Nie mam pojęcia skąd wziąłeś te 49o
7 gru 21:38
dero2005:
stąd α = 49,1066
o
7 gru 23:05
Paulina: A no tak

Dzięki za rozwiązanie
8 gru 15:18
Agnieszka: Rozwiąż :
2x3 − 3x2 + 6x −9 =0
2 sty 16:20