Oblicz.
ferstnes: Witam. Mam problem z tym oto zadaniem:
4log45 + log164 Prosilbym o pomoc.
26 maj 14:52
Basia: Pomagam
26 maj 18:07
Basia:
log164 = 12 bo 1612 = √16 = 4
a w pierwszym nie ma pomyłki ?
26 maj 18:18
ferstnes: Dzieki!
Nie pierwsze jest dobrze napisane ale wlasnie nie wiem czy calosc nie ma byc zapisana tak:
4log45 + log164 Mozesz to sprawdzic w tej wersji. Bylem u kumpla i on mial tak zapisane
to zadanie. Chodzi o to ze pierwsza 4 to podstawa a (log45 + log164 to wszystko razem
potega.
26 maj 21:52
Eta:
Witam

Basi nie ma , więc ja Ci pomogę

To zmienia postać rzeczy:
więc tak:
ze wzoru : a
n+m = a
n *a
m
4
log45 *4
log164=
= 5 * 4
12=
= 5*2= 10
bo
a
logab= b i log
164 =
12 16
12 =
√16= 4
26 maj 22:00
ferstnes: Eta dzieki wielkie.
Mozesz odhaczyc kolejna udana pomoc.
Pozdrawiam.
26 maj 22:10
ferstnes: Eto ta "4" na samym końcu ma byc tak jak "5"− Na tej samej wysokości
26 maj 22:10
ferstnes: tak
26 maj 22:12
Eta: Tak
4 −−−− liczba logarytmowana
26 maj 22:24