?
Patryk: sin5x+sinx=0 jak ?
7 gru 17:06
Artur z miasta Neptuna:
Sin5x = −sinx
sin5x = sin(−x)
7 gru 17:08
Patryk: no ale wtedy 0=0, nie rozumiem
7 gru 17:15
Artur z miasta Neptuna:
To moze inaczej sin(5x) = sin (x +4x) = ....
I rozkladasz dalej ... pozniej patrzysz co sie da wylaczyc przed nawias
7 gru 17:19
Patryk: pokombinuje
7 gru 17:20
ZKS:
Po prostu.
sin(5x) + sin(x) = 0
sin(5x) = −sin(x)
5x = −x + k * 2π ∨ 5x = π + x + k * 2π
7 gru 17:25
Patryk: sinx*cos4x+cosx*sin4x+sinx
i teraz dalej cos4x i sin4x rozkładać ?
7 gru 17:25
Patryk: skąd mam wiedzieć ,ze trzeba tak zapisać
5x = −x + k * 2π ∨ 5x = π + x + k * 2π
7 gru 17:30
ZKS:
Wyżej napisałem jeden ze sposobów. Można też wykorzystać wzór
| | x + y | | x − y | |
sin(x) + sin(y) = 2sin( |
| )cos( |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
7 gru 17:31
ZKS:
| | 1 | |
A jak rozwiązujesz równanie sin(x) = |
| ? |
| | 2 | |
7 gru 17:32
Patryk: tak ,ale dodam ,ze wczoraj zacząłem się tego uczyć (tak wiec wiadomo)
7 gru 17:33
ZKS:
To teraz wiesz skąd co się wzięło czy nie za bardzo?
7 gru 17:37
Patryk: może tak , wiem dlaczego tak ,ale nie wiem dlaczego tak a nie inaczej
7 gru 17:38
ZKS:
| | 1 | |
To tak samo jak byś rozwiązywał zwykłe równanie typu sin(x) = |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | |
x = |
| + k * 2π ∨ x = π − |
| + k * 2π. |
| | 6 | | 6 | |
Można to zapisać ogólnie
sin(x) = sin(y)
x = y + k * 2π ∨ x = π − y + k * 2π.
Wiesz czy jeszcze nie za bardzo?
7 gru 17:45
Patryk: teraz wiem
7 gru 17:47
Patryk: to opuszczanie sinusa to podobnie jak logarytm np
logx=log(x2+3)
x=x2+3
?
7 gru 17:48
ZKS:
Można by tak powiedzieć tylko że sinus nie jest różnowartościowy i wartości powtarzają się o
jakiś okres.
7 gru 17:50
Patryk: dlatego tam jest k * 2π
7 gru 17:51
Patryk: x = π−y + k * 2π.
to drugie rozwiązanie to ta metoda z przedziałami równej długości (Jakub na stronie często
rozwiązuje równania to metodą)
7 gru 17:53
Patryk: ?
7 gru 17:54
ZKS:
Tak 2π to nasz okres i wartości będą się powtarzały co 2π a k to nasza liczba całkowita.
7 gru 17:55
ZKS:
To π − y się wzięło ze wzorów redukcyjnych sin(x) = sin(π − x).
7 gru 17:56
Patryk: ok
7 gru 18:00
Patryk:
| | π | | π | |
x=x+ |
| +2πk∨ x=π−(x+ |
| )+2πk |
| | 3 | | 3 | |
ok ?
7 gru 18:08
ZKS:
Ale to x = π − y już nie tyczy się cosinusa ponieważ cos(π − x) = −cos(x)!
Dla cosinus mamy taki schemat rozwiązania.
cos(x) = cos(y)
x = y + k * 2π ∨ x = −y + k * 2π
Ponieważ cosinus jest funkcją parzystą to mamy cos(−x) = cos(x).
7 gru 18:12
Patryk: dzięki
7 gru 18:17
ZKS:
Proszę.
7 gru 18:22
Patryk: a takie sinx+cosx=1 ?
7 gru 19:08
ZKS:
| | 1 | |
Przemnóż obydwie strony równania przez |
| . |
| | √2 | |
7 gru 19:15
Patryk: zrobiłem
7 gru 19:17
ZKS:
Już zrobiłeś zadanie czy pomnożyłeś?
7 gru 19:18
Patryk: | | π | |
a może cos( |
| −x)=sinx ? |
| | 2 | |
7 gru 19:18
Patryk: tylko pomnożyłem
7 gru 19:19
ZKS:
Jeżeli chcesz to próbuj może Ci się uda zrobić.
7 gru 19:21
Patryk: a jest szansa ,ze się uda ?
7 gru 19:22
ZKS:
Jest.
7 gru 19:26
Patryk: ok to próbuje
7 gru 19:27
Patryk: sinx+cosx=1 ()
2
sin
2x+2sinxcosx+cos
2x=1
2sinxcosx=0
sin2x=0
2x=t
sint=0
t=πk
2x=πk
dlaczego tak jest źle ?
7 gru 20:03
ZKS:
Dam przykład dlaczego jest źle.
x = 1 / 2
x2 = 1 ⇒ x = ±1
Ale przecież na początku jasno mamy że x = 1 a my dostajemy jeszcze x = −1.
7 gru 20:04
Patryk: ok
7 gru 20:06
Basia:
bo to chodzi tylko w jedną stronę:
a+b = 1 ⇒ (a+b)2 = 1
ale w drugą nie:
nieprawdą jest, że (a+b)2 = 1 ⇒ a+b = 1 (może być a+b= −1)
czyli te równania nie są równoważne
sinx+cosx = 1 ⇔ (sinx+cosx)2 = 1 ∧ sinx+cosx ≠ −1
7 gru 20:08
Patryk: dalej nie wiem jak zrobić sinx+cosx=1
8 gru 16:14
Eta:
To równanie zachodzi ⇔ sinx=0 i cosx=1 v sinx=1 i cos x=0
| | π | |
czyli dla x= k*2π v x= |
| +k*2π , k€C |
| | 2 | |
Można wykazać,że innych rozwiązań nie ma , tak:
| | x | |
i 1−cosx= 2sin2 |
| ze wzoru na cos2α= 1−2sin2α ⇒ 2sin2α= 1−cos2α |
| | 2 | |
| | x | | x | | x | |
i mamy: 2sin |
| *cos |
| = 2sin2 |
| /:2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x | |
sin |
| (cos |
| −sin |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x | |
sin |
| =0 v sin |
| = cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | π | |
|
| = 0+k*π v |
| = |
| +k*π |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | π | |
x= k*2π v x= |
| +k*2π , k€ C |
| | 2 | |
i bingo
8 gru 19:48
Patryk: dzięki
8 gru 19:56
Patryk: mam takie
2cos
2x+4sin
2x=3
2cos
2x+4(1−cos
2x)=3
−2cos
2x=−1
a w odpowiedziach mam tylko
i nie wiem
8 gru 20:04
Eta:
| | 3 | | 5 | |
Skąd wziąłeś te rozwiązania: |
| π i |
| π ? |
| | 4 | | 4 | |
odp: w podręczniku jest poprawna
8 gru 20:17
Eta:
takie by były dla sinusa !
8 gru 20:18
8 gru 20:20
Patryk: stąd
8 gru 20:29
Eta:
Ja rozwiązuję tak:
x= xo+2kπ v x= −xo +2kπ
| | π | | π | | π | |
to: x= − |
| +2kπ v x=− (− |
| )+2kπ= |
| +2kπ , k€C |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
i tak samo:
x= xo+2kπ v x= −xo+2kπ
x= ... otrzymasz te same rozwiązania
8 gru 20:48
Patryk: ale jak mogą być takie same przecież cosx nie przyjmuje takich samych argumentów dla wartosci
8 gru 21:11
Patryk: może wartości dla argumętów
8 gru 21:11
8 gru 22:57
Patryk: full hd i w 3D dzieki
8 gru 22:59