jak mam to zrobic ??
kuzii: 1.Mam prośbe jak mam podstawic do wzoru

np. w takim zadaniu
oblicz ob. walca o promienu 6 wysokosci 12

wiem ze wzór jest P=π r
2
26 maj 14:18
kuzii: jest ktoś tu
26 maj 14:22
RunMan: Podany przez Ciebie wzór pozwala na obliczenie pola koła.
Jeśli chcesz obliczyć objętość walca, pole koła należy pomnożyć razy wysokość czyli:
V = π r2 H
r − promień
H − wysokość
26 maj 14:23
kuzii: V=π6
2*12=72
2 tak
26 maj 14:28
26 maj 14:39
26 maj 14:49
RunMan: Dwie podstawy potęgi można pomnożyć przez siebie, tylko wtedy gdy ich wykładniki są takie
same.
36 * 12 * π = 432π
26 maj 14:53
kuzii: o co w tym kur... chodzi bo ja juz sie pogubiłem
26 maj 14:59
tim: Powoli
Vwalca = π * r2 * H
W zadaniu masz dane:
r = 6
H = 12
V = π * 62 * 12 = π * 36 * 12 = 432π
26 maj 16:50