Dany jest równoległobok o bokach a=6, b=10 i krótszej przekątnej d=6. Kąt ostry
anna: Dany jest równoległobok o bokach a=6, b=10 i krótszej przekątnej d=6. Kąt ostry α
równoległoboku spełnia warunek:
a) 45* < α < 60*
b) α > 60*
c) 30* <α < 45*
d) a < 30*
7 gru 16:34
Saizou :

| | 5 | |
cosα= |
| =0,8(3) i odczytaj z tablic jaki to kąt |
| | 6 | |
7 gru 16:48
Mila:

Odczytujesz z tablic, albo
porównujesz z wartościami 30
0, 45
0 ,60
0 i korzystasz z własności, że cosx jest funkcją
malejącą dla x ∊(0;90)
cos 30≈0,8666
cos45≈0,707
7 gru 17:00
monia:

γ
11 wrz 15:31