Logarytmy
Pomocy:(: Witam... mam do Was ogromną prośbę.
Zblirza się koniec roku szkolnego i napewno nie jeden z nas ma problem
z oceną końcową z matematyki... Jestem niestety jedną z nich:(
Przedemną ostatni spr. z logarytmów po którym okaże się czy będę miał zepsute wakacje czy nie
Otrzymaliśmy od nauczycielki kartke z zadaniami z logarytmów i powiedziała że sprawdzian
będzie
podobny do tej kartki...
Ostatnio tak też zrobiła i był prawie identyczny.
Czy mógł bym prosić o dokładne rozwiązanie tej kartki?
http://img13.imageshack.us/img13/6840/skanuj0012x.jpg
Na półrocze też miałem podobną sytuacje i pamięta że chyba "Eta" mnie uratowała...
Dzięki niej nie musiałem zaliczać półrocza.. ETA dziękuje bardzo!
26 maj 14:06
Pomocy:(: please..........:(
26 maj 14:58
Pomocy:(: Chociaż jedno zadanie... prosze Was
27 maj 15:13
tim: Wystarczy poczytać o logarytmach i znać podstawowe wiadomości o ułamkach i pierwiastakach:
| | √2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1) a) log2 |
| = log2√ |
| = log2 |
| = log2 |
| = log22−1 * 2 |
| | √32 | | 16 | | 4 | | 22 | |
= log
22
−2 = ...
b) log
√33√3 = log
√33
1/3 = log
√33
1/3 = log
√3(
√3)
2 * 1/3 =
log
√3(
√3)
2/3 =
27 maj 15:23
Pomocy:(: od wczoraj siedze na logarytmach i nie jest to dla mnie łatwe... dzięki tim chociaż za te 2
log.
27 maj 15:27
tim: Ale wiesz na czym to polega?
27 maj 15:30
tim: Zadanie 2. Podpowiem z czego skorzystać.
a. log
ax + log
ay = log
a(x * y)
| | x | |
b. logax + logay = loga(x * y); logax − logay = loga( |
| ) |
| | y | |
| | x | |
c. Przedstaw 1 jako log5x; logax − logay = loga( |
| ) |
| | y | |
d. Przedstaw 0,5 jako log
1/2 x; log
ax + log
ay = log
a(x * y)
e. Przedstaw −0,2 jako log
4 x; k log
ax = log
ax
k
itd.
Skorzystaj ze strony:
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
27 maj 15:36
Pomocy:(: a) log52x + log5x2= log5(2x*x2) dobrze?
27 maj 15:44
tim: Tak, tylko 2x * x2 = ...?
27 maj 15:47
Pomocy:(: 2log1/34−1/3log1/38+log1/37=
log1/342−log1/38(1/3)+log1/37=log1/316−log1/33√8+log1/37=log1/316 /
log1/33p8 * log1/37 dobrze?
27 maj 15:56
Eta:
Witam

Tim dobrze radzi

....... poczytaj o logarytmach, to nie jest trudne

c)log
15125 = x =>
15x = 125
to:
15x =
15−3
to: x = −3
więc wartość tego logarytmu = − 3
d) log
{25x = −1 założenie:
x>0
więc:
podobnie z def. log.
25−1 = x => x =
52
e)
log
x5= −2 założenie koniecznie: x>0 i x≠ 1 ( bo x w podstawie)
więc:
x
−2 = 5 = > x
2 =
15
| | √5 | |
lub x = − |
| −−−−− odrzucamy , bo ujemne
|
| | 5 | |
| | √5 | |
więc odp: tylko: x = |
|
|
| | 5 | |
f) log
18x= −
23 ........ założenie x>0
to:
(
18)
−23= x
to x= (8)
23
x =
3√82 to x=
3√64 to x = 4
g)
log
√2x= 3 ..... zał. x>0
√23 = x => x=
√2*
√2*
√2 => x= 2
√2
h)
log
x19 =
13 .......... zał. x>0 i x≠1
to:
( x)
13 =
19
to:
x = (
19)
3
x =
1729 , bo 9
3= 9*9*9= 729
i) log
x√2= −
14 ....... założ. x>0 i x≠ 1
(x)
−14=
√2
x
−1= (
√24
x
−1 = 4 => x =
14
j)
log
x64= −3 .. zał. x>0 i x≠1
x
−3= 64 => x
3=
164
to ; x =
14 bo
143=
164
h)
log
x(5x−6) =2 ..... założenie: x>0 i x≠1 i 5x −6 >0
to założenie ostateczne
x > 65
teraz znowu z def. logarytmu:
x
2 = 5x −6 −−−− a to równanie kwadratowe:
x
2 − 5x +6=0 Δ= 25 −24 = 1
√Δ= 1
to: x
1 = 3 x
2 = 2
obydwa są rozwiązaniem , bo obydwa są >
65
Wystarczy? powodzenia
27 maj 15:57
Pomocy:(: 2x * x2 z tym to już się chyba nic nie da zrobić?
27 maj 15:58
Eta: 2x*x
2 = 2x
3
27 maj 15:59
tim: Tak prawie (dobrze, do ostatniego =), tylko jeszcze nie skończone.
27 maj 16:00
27 maj 16:00
Eta: Już przecież tyle przykładów podałam
pomocy .... musi też sam popracować

Nawet nie podał Swojego imienia?
27 maj 16:02
Eta:
I do tego z błędem napisał zbliża się .......
27 maj 16:04
tim: wiem, ale nic nie mówiłem..
27 maj 16:05
27 maj 16:05
Pomocy:(: Imie Kamil... Zazwyczaj siedze tu pod nickiem Kamen31...
Co do błedu to jestem dyslektykiem.
Przerobie te zadania co od Was otrzymałem i jak coś to jeszcze się odezwe...
Narazie wielkie dzięki!
27 maj 16:07
27 maj 16:07
tim: Eta, co ty taka wrażliwa dziś? Czyżbyś nie piła kawy? O.o xD
27 maj 16:08
maicon: @eta
żal. nie widzisz? "Narazie wielkie dzięki! "
27 maj 16:30
Pomocy:(: Rany... człowieku a nie widzisz czasu?
Ja:27 maj 16:07
Eta:27 maj 16:07
Musiała wysłać kilka sekund później wiadomość niż ja...
I nie ma co takich wiadomości pisać. To forum matematyczne a nie problemowe
27 maj 16:35
Eta:
Co Ci jest
maicon ?...
nie jestem "@ eta"

tylko
Eta
27 maj 16:44
Pomocy:(: A w zadaniu 3.
Przedstaw w postaci sumy lub różnicy.
a) log7(6x) = log76 + log7x
b) log2x/y = log2x − logy
c) logx/7y = logx − log7y
d) logx2/23 = logx2 − log23
Dobrze to jest?
27 maj 17:08
Eta:
a) jeszcze załozenie: x>0
b) = log2 + logx − log y i założ. x>0 i y>0
c) = = logx − log7 − logy i założ. y>0 i x>0
d) = 2logx − 3log2 i założ. x>0
27 maj 17:14