prawdopodobieństwo
janek: W urnie jest 8 kul białych, 4 czarne. Losujemy 5 razy po 4 kule zwracając je po każdym
losowaniu do urny. Jakie jest prawdopodobieństwo że 3 razy wylosujemy 4 takie kule, że wśród
nich będą:
a) 3 kule białe, 1 czarna
b) 2 kule białe, 2 czarne
Nie mam pojęcia jak to zrobić. Proszę o pomoc
7 gru 15:55
Basia: schemat Bernouli'ego
1 doświadczenia = losowanie 4 kul z 8
sukces = 3białe+1czarna
| 6*7*8 | | 1*2*3*4 | |
| *4* |
| = |
| 1*2*3 | | 9*10*11*12 | |
| | 1 | | 224 | |
7*8*4* |
| = |
| |
| | 9*5*11 | | 495 | |
P(A) = prawdopodobieństwo 3 sukcesów w 5 próbach =
obliczenia są więcej niż koszmarne, ale na kalkulatorze wykonalne
| | | |
drugie tak samo tylko p = |
| |
| | | |
7 gru 19:11
janek: Wielkie dzięki

!
7 gru 19:22