Wyznacz wielomian W(x)*V(x)
Monia: Dane są wielomiany: W(x)=x3−3x+1 oraz V(x)=2x3. Wyznacz wielomian W(x)*V(x).
7 gru 15:35
asdf:
no wymnażaj, np.
a(x) = 4 + 2x
b(x) = 3 + x
więc a(x)*b(x) = (4 + 2x)(3 + 2x)
Podobnie jest u Ciebie
7 gru 15:36
asdf: bład u mnie , powinno być:
a(x) * b(x) = (4 + 2x)(3 + x)

ale wiesz o co chodzi

?
7 gru 15:38
Monia: heh dzięki za przykład...

czyli moje bedzie W(x)*V(x)= (x
3−3x+1)(2x
3)
7 gru 15:43
Monia: staram się bo dla mnie matematyka to czarna magia
7 gru 15:44
asdf: 
, po tym przykładzie już mniej czarna
7 gru 15:45
Saizou : tak
7 gru 15:45
Monia: hehe no to dzięki tej stronce chyba się matmy naucze
7 gru 15:48
asdf: ja trochę się nauczyłem to i ty dasz radę
7 gru 15:48
Monia: heh no i teraz nie wiem czy dobrze mi wyszlo
7 gru 15:51
Monia: 2x6−6x4+2x3
7 gru 15:52
asdf: 
Z(x) = −3x + 2
T(x) = 2x
3 − 3 + 2x
Oblicz to:
7 gru 15:55
Saizou : zobacz że możesz wyciągnąc coś przed nawias
7 gru 15:55
asdf: T(x)*Z(x) oczywiscie
7 gru 15:55
Saizou : ale się zaplątałem, przecież miało być tylko mnożenie a ja już rozkład chcę robić
7 gru 15:56
Monia: wyciągnąć przed nawias hmm to 2x
3
7 gru 15:58
Monia: hehe
7 gru 15:59
Monia: mam obliczyc to co mi napisales?
7 gru 15:59
Saizou : zapomnij o tym wpisie
7 gru 16:00
Saizou : oczywiście tyczy się to tylko moich postów, a to co asdf napisał to w ramach ćwiczeń
możesz wyliczyć
7 gru 16:01
Monia: hehe ok
7 gru 16:01
asdf: @Monia
Licz jak chcesz, nie jest trudne.
7 gru 16:01
Monia: −6x3+9x−6x+4x3−6+4x
7 gru 16:03
Monia: i teraz co x na jedna strone a reszta na drugą
7 gru 16:04
asdf: co ty chcesz przerzucać na drugą stronę, to nie jest:
T(x)*Z(x) = 0..
7 gru 16:07
Monia: a to moje to koniec zadania

hehe czy moze jeszcze cos
7 gru 16:07
Monia: ach no tak

hihi no jednak chcialam sobie policzyc jeszcze hehe no ale fakt nie ma co
7 gru 16:09
Monia: asdf jak byś udzielał mi korepetycji bym miała same 5

he he
7 gru 16:12
asdf: Dobrze by było

10 zł za godzinke i student pierwsza klasa
7 gru 16:17
Monia: he he jeszcze tak nikt mi fajnie nie tlumaczyl zebym zrozumiala

wiec pomysl
7 gru 16:19
asdf: Ja mówię całkiem serio

Skype + nr konta bankowego i jazda

płatne z góry, max 2h
tygodniowo (swoje też mam obowiązki)
7 gru 16:35
Monia: hehe przez skype mowisz

no to podaj zastanowie sie jeszcze nad propozycją
7 gru 16:38
asdf: Żartuję, pisz ludziom na forum zadania, a na pewno Ci pomogą. Ja mam zbyt dużo swoich
obowiązków, żeby się cofać, sorki

Ale powodzenia życzę.
7 gru 16:48