Równianie wielomianowe
Angeina: −x4 + 6x3 − 9x2 = 0
Rozwiązałam to za pomocą wyłączenia czynnika przed nawias:
x2 (−x2 + 6x − 9) = 0
x2 = 0 lub −x2 + 6x − 9 = 0
−x2 + 6x − 9 = 0 policzyłam za pomocą delty i wyszło mi równanie sprzeczne, natomiast nie wiem
co zrobić z x2 = 0. Proszę o pomoc!
7 gru 14:43
Mila: Jak to nie wiesz? Co podniesione do kwadratu daje 0?
7 gru 14:48
konrad: a jaka liczba podniesiona do kwadratu daje 0

7 gru 14:49
asdf:
To nie jest równanie sprzeczne:
−x2 + 6x − 9 = 0
7 gru 14:53
Mila:
asdf słusznie zauważył:
−x2 + 6x − 9 = 0 /*(−1)
x2−6x+9=0
(x−3)2=0⇔x−3=0⇔x=3
x*2=0 ⇔x=0
7 gru 14:57
Mila: Ostatnia linijka
x2=0 ⇔x=0
7 gru 15:13
asdf: albo tak od razu

−x
2(x
2 − 6x + 9) = 0
−x
2(x − 3)
2 = 0
−x
2 = 0
(x − 3)
2 = 0
7 gru 15:30
Angeina: Skąd się wzięło (x − 3)2 = 0 ?
7 gru 16:25
Mila: (x−3)2=x2−6x+9 wzór skróconego mnożenia trzeba widzieć w obie strony
albo liczysz za pomocą Δ, ale właśnie pomyliłaś się.
7 gru 22:54