trójkąt
mala:

ZAD

BLICZ POLE I OBWÓD TEGO TRÓJKĄTA .
26 maj 12:33
mala: DLA MNIE TO TAK CHYBA : PO DWÓCH STRONACH 15 BO PEWNIE JEST RÓWNORAMIENNY ,
W DOLNEJ PODSTAWIE PEWNIE x=4 CZYLI RAZEM a=8 , a h z cos ?
dobrze myśle ?
26 maj 12:36
mala: czy z wzoru h= a√3/2 czyli = 4 √3 a z cos = 15√3 = 7,5√3
26 maj 12:45
mala: z tg 4√3/3
26 maj 12:57
mala: z tg 4√3/3
26 maj 12:59
Marycha: nie jest powiedziane,że to jest trójkąt równoramienny,ja bym to policzyła tak: h z tw.
Pitagorsa( h=√152−42
x z cos30 bo bedziesz miała juz h,a nastepnie |BC| z tw Pitagorasa.
26 maj 13:16
Marycha: sorki nie cos tylko tg lub ctg
26 maj 13:28
RunMan: To nie będzie trójkąt równoramienny... : )
26 maj 14:26
mala: czyli h =√209 to tg= x / √209 √3/3 =√209
26 maj 19:11
mala: 
coś mi tu nie pasuję
26 maj 19:16
mala: ja bym to wzięła z sin 30 = 1/2 =
√209/c c − drugi bok wtedy 2
√209
ha! już sama nie wiem , ktoś wie niech podpowie
26 maj 19:22
tim: mala, po co ci sinus, masz obliczyć a / b..
26 maj 19:26
tim: Tzn sinus ci będzie potrzebny do obwodu i 2
√209 będzie miało drugie ramię
26 maj 19:27
Mariusz: pomagam
26 maj 19:27
mala: to nie wiem a = 8 a b ?
26 maj 19:29
mala: o Mariusz , chętnie poczekam
26 maj 19:30
Mariusz: liczymy h z twierdzenia pitagorasa
h=√209
teraz z funkcji trygonometrycznej że
sin 30 = h/y y− ramie
y=2h=2√209
jeżeli dorysujemy u dołu trójkąt taki sam to otrzymamy po prawej stronie trójkąt równoboczny
którego x bedzie wysokością
x=y√2/2
mamy więc juz wszystko
26 maj 19:30
mala: no czyli ramię dobrze
26 maj 19:31
tim: mala, nie wiedzialem co liczysz, bo nie napisalas

, potem sie skapnalem ze to ramie
26 maj 19:33
mala: czyli x trzeba jeszcze z tego wyliczyć ?
26 maj 19:35
mala:
26 maj 19:36
Marycha: no tak i x=
√627 a potem to sobie już poradzisz z polem i obwodem
26 maj 19:39
mala: tak

a jak obliczyłas x ?

bo coś nie kumam
26 maj 19:40
mala: ?
26 maj 19:46
Marycha: | | x | | √3 | |
mozna paroma sposobami,np |
| = |
| |
| | 2√209 | | 2 | |
z tw.pitagorasa
26 maj 19:46
mala: aha już wszystko jasne dzięki
26 maj 19:48
Marycha: spoko

dobrze, że zrozumiałas
26 maj 19:49