granice
ANIA: Zbadaj na podstawie definicji ciągu czy:
a)lim n→∞ n2n+1=12
b)lim n→∞ 3n+12n2−1=0
c)lim n→∞ √n=∞
d)lim n→∞ 2n+43n+2=−5
e)lim n→∞ (6n+6)=∞
Proszę o pomoc
7 gru 13:34
7 gru 13:51
ANIA: 
KIEPSKO ZEBY CHOCIAZ JEDEN MIEC ROZWIAZANY
7 gru 14:20
Aga1.: a)Weźmy dowolną liczbę ε>0 i rozważmy nierówność Ia
n−aI<ε.
która w naszym przypadku jest postaci
Po uporządkowaniu mamy
Ponieważ n∊N
+, więc2(2n+1)>0, pod znakiem wartości bezwzględnej jest liczba ujemna , więc
opuszczając ją zmieniamy znak na przeciwny
Z tej nierówności wylicz n.
Teraz przyjmiemy, że n
0=1/(4ε)−1/2
to ostatnią nierówność
zapiszemy n>n
0
Teraz jeszcze dodać krótki komentarz.
7 gru 14:51
asdf:
|a
n − g| < ∊
| | 2n + 4 | |
| |
| + 5 | < ∊ |
| | 3n + 2 | |
| | 2n + 4 + 5(3n + 2) | |
| |
| | < ∊ |
| | 3n + 2 | |
| | 2n + 4 + 15n + 10 | |
| |
| | < ∊ |
| | 3n + 2 | |
n∊N, więc i cały ułamek będzie > 0
| 17n+ 14 | |
| < ∊ //*3n + 2(też jest większe >0, więc mogę) |
| 3n + 2 | |
17n + 14 < ∊(3n + 2}
17n + 14 < ∊3n + 2∊
17n − 3∊n < 2∊ − 14
n(17 − 3∊) < 2∊ − 14
I jaką tu dać odpowiedź?
7 gru 15:06
Aga1.: Pytanie, czy dla każdego ε>0 istnieje n0 takie,że dla każdego n>n0
Ian−gI<ε?
7 gru 20:07