matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
TOmek:
Obliczyć granice x−>0 dla (1/xsin(x))−1/x
2
pomocy
7 gru 12:21
ZKS:
Nie chciało mi się myśleć więc pary razy de'Hospitalem zrobiłem.
1
1
x − sin(x)
1 − cos(x)
−
=
=
H
=
xsin(x)
x
2
x
2
sin(x)
2xsin(x) + x
2
cos(x)
=
H
=
sin(x)
=
H
=
2sin(x) + 2xcos(x) + 2xcos(x) − x
2
sin(x)
cos(x)
1
=
2cos(x) + 4cos(x) − 4xsin(x) − 2xsin(x) − x
2
cos(x)
6
7 gru 12:50