Proszę o poprawienie błędów
Marysia: Proszę o poprawienie błedów
3p(x)=3(3x²+5x−2)=9x²+15x−6
W(x)*P(x)=(2−x²)(3x²+5x−2)=6x²+10x−4−3x⁴−5x³+2x²= −3x⁴−5x³+8x²−10x−4
2[W(x)+P(x)]=2(3x²+5x−2+2−x²)=2(2x²+5x)=4x²=10x
3P(x)−W(x)*P(x)−2[w(x)+P(x)−2[(W(x)+P(x)]=9x²+15−6+3x⁴+5x³−8x²+10x−4−4x²−10x=
3x⁴+5x³−3x²−10
7 gru 12:13
loitzl9006:
w tym W(x)*P(x) pod koniec zamiast −10x ma być +10x
w 2[W(x)+P(x)] nie 4x2=10x tylko 4x2+10x
a ostatnie (zakładam że chodzi o 3P(x)−W(x)*P(x)−2[W(x)+P(x)−2[W(x)+P(x)]] (był niedomknięty
nawias na końcu) − powinno wyglądać tak:
9x2+15x−6+3x4+5x3−8x2−10x+4+4x2+10x
7 gru 12:45