.trójkąt abc jest wpisany w okrąg o srodku O wiadomo za [aoc]=80stopni wówczas [
anna: .trójkąt abc jest wpisany w okrąg o srodku O wiadomo za [aoc]=80stopni wówczas [abc]=?
7 gru 11:21
loitzl9006:
40o
twierdzenie o kącie wpisanym i środkowym
7 gru 11:23
Artur_z_miasta_Neptuna:

a twierdzenie o katach opartych na tym samym łuku znasz?
zapamiętaj ... dużo zadań nawiązuje do tego twierdzenia
7 gru 11:23
anna: ale jak to udowodnic?
7 gru 11:23
loitzl9006:
Piszesz, że kąty AOC i ABC są oparte na tym samym łuku, AOC jest środkowy, zaś ABC jest
wpisany, i z twierdzenia o kącie wpisanym i środkowym wynika, że ten drugi będzie miał dwa
razy mniejszą miarę od AOC.
7 gru 11:28