Oblicz średnią prędkość pierwszego kolarza i długość drogi z A do B.
kylos: Dwaj kolarze wyjeżdżają jednocześnie z miasta A i jadą do miasta B. Pierwszy ma średnią
prędkość o 5 km/h większą niż drugi i przybywa do celu o 5 godzin wcześniej. Gdyby obaj
kolarze zwiększyli swoje prędkości, pierwszy o 4 km/h, a drugi o 3 km/h, to pierwszy przybyłby
do celu o 4 godziny 10 minut wcześniej niż drugi. Oblicz średnią prędkość pierwszego kolarza i
długość drogi z A do B.
7 gru 10:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
v
1 −−− pierwotna prędkośc szybszego kolarza
v
2 −−− pierwotna prędkość wolniejszego kolarza
v
3 = v
1 + 4 −−− co by było 'gdyby' przyśpieszyli
v
4 = v
2 + 3 −−− co by było 'gdyby' przyśpieszyli
zauważ, ze za każdym razem pokonuja tą samą drogę
d = v*t
v
1*t
1 = v
2*t
2 = v
3*t
3 = v
4*t
4
| | 1 | |
(v2+5)*(t2−5) = v2*t2 = (v2+5+4)*(t4−4 |
| ) = (v2+3)*t4 |
| | 6 | |
z tego układasz 3 równania z trzema niewiadomymi ... wyznaczasz v
2
7 gru 10:57
kylos: Nie za dużo tych niewiadomych?
7 gru 11:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee
(v2+5)*(t2−5) = v2*t2
| | 1 | |
(v2+5+4)*(t4−4 |
| ) = (v2+3)*t4 |
| | 6 | |
v2*t2 = (v2+3)*t4
układ trzech równań z trzema niewiadomymi (v
2,t
2 i t
4)
7 gru 11:15
kylos: spoko i już ogarniam...
7 gru 11:28
+-:
| S | | s | | 1 | | 1 | | 1 | | 25 | |
| = |
| −4 |
| → S( |
| − |
| )= |
|
|
| v+5+4 | | v+3 | | 6 | | v+3 | | v+9 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 25 | |
v(v+5)( |
| − |
| )= |
|
|
| | v+3 | | v+9 | | 6 | |
v=15
S=300
7 gru 14:04