logarytmy
kop: log2( log4 80 − log4 5)


jak to rozwiązać ? :<
7 gru 09:55
aniabb: log2(log4(80/5))=log2(log416)=log22=1
7 gru 10:00
kop: och dziękuje, mogłabyś jeszcze rzucić okiem na jedno: trzeba wyznaczyć dziedzine
log(−2x−3) (x2 − 3x + 3)
7 gru 10:03
irena_1: Podstawa logarytmu musi być dodatnia i różna od 1, liczba logarytmowana musi być dodatnia
−2x−3>0 i −2x−3 ≠ 1 i x2−3x+3>0
2x<−3 i −2x ≠ 4 Δ=9−12=−3<0
x<−1,5 i x ≠ −2 i x ∊ R
x ∊ (− ∞; −2) ∪ (−2; −1,5>
7 gru 10:08
kop: Czyli zawsze tak robimy kiedy w postawie logarytmu nie mamy liczby ?
7 gru 10:18
aniabb: zawsze kiedy w podstawie mamy niewiadomą
7 gru 10:29