Rozwiąż równanie:
kiepski matematyk:
7 gru 09:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 0
założenia
krok 1
| | 1 | |
zamien 2 |
| na ułamek zwykły |
| | 2 | |
krok 2
mnożysz 'na krzyż'
krok 3
niewiadome na jedna stronę ... reszta na drugą
krok 4
wyznaczasz rozwiazanie równania
krok 5
sprawdzasz rozwiazanie z założeniami
krok 6
podstawiasz wynik do równania i sprawdzasz 'czy się zgadza'
krok 7
koniec zadania
7 gru 09:37
aniabb: x=−24
7 gru 09:39
kiepski matematyk: po proporcji będzie równanie 5x+10=16x−56 ?
7 gru 10:02
kiepski matematyk: aaaa dobra wiem co źle zrobiłem.
7 gru 10:03
kiepski matematyk: x=−24
7 gru 10:05
aniabb:
7 gru 10:10