matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nie rozumiem tego, zrobi to ktoś??
ZZZ:
2n − 10
ogólny wyraz ciągu dany jest wzorem an =
n+1
. zbadaj monotonność tego ciągu
7 gru 01:37
irena_1:
2n−10
a
n
=
n+1
2(n+1)−10
2n−8
a
n+1
=
=
n+1+1
n+2
2n−8
2n−10
a
n+1
−a
n
=
−
=
n+2
n+1
(2n−8)(n+1)−(2n−10)(n+2)
=
=
(n+2)(n+1)
2n
2
+2n−8n−8−2n
2
−4n+10n+20
=
=
(n+2)(n+1)
12
=
(n+2)(n+1)
a
n+1
−a
n
>0 Ciąg rosnący
7 gru 07:30