:)
ZZZ: wykonaj dodawanie:
| 1 | | 2 | | 2−3x | |
| + |
| + |
| = |
| x+1 | | x−1 | | x2 −1 | |
7 gru 00:14
bezendu1990: Df=x∊R/{−1,1} wszystko do wspólnego mianownika
7 gru 00:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
wspólny mianownik i dodajesz ułamki ... w czym problem
7 gru 00:19
ZZZ: a jaki jest wspólny mianownik?
7 gru 00:20
bezendu1990: (x−1)(x+1)
7 gru 00:21
ZZZ: ale co będzie w liczniku

nie czaje tego:(:(
7 gru 00:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co byś zrobił gdybyś miał:
tu robisz 'analogicznie'
7 gru 00:24
bezendu1990: | (x−1) | | 2(x+1) | | 2−3x | |
| + |
| + |
| reszta należy do Ciebie |
| (x+1)(x−1) | | (x+1)(x−1) | | (x−1)(x+1) | |
7 gru 00:26
ZZZ: | 2−2x | |
| dobrze  |
| (x+1)(x−1) | |
7 gru 00:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle
'x' się redukują w liczniku
7 gru 00:33
bezendu1990: dokładnie masz tak x−1+2x+2+2−3x=−3
7 gru 00:35
ZZZ: a teraz mi wyszło 3, a nie jak tobie −3..
7 gru 00:41
bezendu1990: sorry mój błąd dobrze masz powinno być 3
7 gru 00:42
ZZZ: dziękuje
7 gru 00:42