zzz
ZZZ: | | x−1 | |
rozwiąż równaie: |
| = 3 |
| | x+2 | |
7 gru 00:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1
założenie
krok 2
mnożysz przez (x+2)
krok 3
niewiadome na jedną stronę ... reszta na drugą
krok 4
wyznaczasz 'x'
krok 5
sprawdzasz czy nie koliduje z założeniem
krok 6
koniec zadania
7 gru 00:02
ZZZ: wyszło − 3,5
7 gru 00:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 7
podstaw co wyszło i sprawdź czy się zgadza
7 gru 00:05
ZZZ: mi wyszło − 3, 5
dobrze
7 gru 00:07
Mila: x−1 =3(x+2) i x+2≠0⇔x≠−2
x−1=3x+6
2x=−7
7 gru 00:09
ZZZ: rozwiąż nierówność wielomianową
(x2 −4 ) (3x +6)(−6x−1)>0
potrzebuje rozwiązanie, oś liczbową i przedziały
7 gru 00:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to rób oś liczbową i przedziały
7 gru 00:14
7 gru 00:14
ZZZ: ale tego nie kumam:(
zrobisz?
7 gru 00:15
Mila:

(x
2 −4 ) (3x +6)(−6x−1)>0⇔
(x−2)(x+2)*3*(x+2)*(−6x−1)>0
(x+2)
2 (x−2)(−6x−1)>0
| | −1 | |
x=−2 pierwiastek podwójny lub x=2 lub x= |
| <0 |
| | 6 | |
x∊(−U{1}[6};2)
7 gru 00:21
7 gru 00:22
ZZZ: określ dziedzinę wyrażenia wymiernego:
7 gru 00:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
zdajesz sobie pytanie ... kiedy takie wyrażenie może NIE MIEĆ sensu
i odpowiadasz sobie ... kiedy mianownik będzie =0 ("pamiętaj guło nigdy nie dziel przez zero"
<−− jak to nam mawiali w podstawówce)
a więc mianownik MUSI być ≠0
rozwiązujesz
7 gru 00:35
bezendu1990: Df=x∊R/{−3,1}
7 gru 00:37
ZZZ: a rozwiąże to ktoś

prosze..
7 gru 00:42
bezendu1990: ale co rozwiązać

masz polecenie określ dziedzinę też Ci ładnie określiłem
7 gru 00:43
bezendu1990: skąd się to wzięło tak

Δ=2
2−4*1*(−3)=16
√Δ=4
7 gru 00:44
ZZZ: mhm:0
dzieki!
7 gru 00:46
bezendu1990: jeszcze coś
7 gru 00:47
7 gru 00:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
boże .... zzz
co Ty na lekcjach robisz
7 gru 00:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
Ty na studiach jesteś, prawda

7 gru 00:50
ZZZ: NIE JESTEM NA STUDIACH..
TO TAK TO MA WYGLĄDAĆ
7 gru 00:52
bezendu1990: heh zzz na studiach chyba humanistycznych
7 gru 00:52
ZZZ: TO JAK TO MAM W KOŃCU ZAPISAĆ?
7 gru 00:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
x∊R/{−3 ; 1}
w takie formie ... / nie oznacza ułamka tylko 'odjąć' zbiór ... znak używany przy
zapisywaniu zbiorów
7 gru 00:54
bezendu1990: Artur czemu myślisz że zzz jest na studiach
7 gru 00:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
zmyliło mi piękno i finezja treści zadania
| | R | |
no nic ... rozbiło mnie to |
| |
| | −3 , 1 | |
idę spać
7 gru 00:56
bezendu1990: ja też spadam zzz chyba maturę zdaje bo naglę ciągi potem wymierna ale słabo cos u to idzie
dobranoc
7 gru 00:58