prawd. warunkowe
marta: Sprawdzono, że prawdopodobieństwa warunkowe wyników nowego testu diagnostycznego dla
pewnego schorzenia występującego u mężczyzn są nast¦puj¡ce: P(P/D) = 0:9, P(P/Dprim) = 0:2,
P(Pprim/D) = 0:1, P(Pprim/Dprim) = 0:8, gdzie D oznacza, że mężczyzna jest chory, P oznacza
otrzymanie pozytywnego wyniku testu. Przyjmuj¡c, że 5% mężczyzn w wieku powyżej 60 lat cierpi
na
rozważaną chorobę oblicz dla tej grupy wiekowej:
A) prawdopodobieństwo tego, że dla losowo wybranego mężczyzny otrzymamy prawdziwy wynik
pozytywny (mężczyzna jednocześnie jest chory i wynik testu jest pozytywny);
B) prawdopodobienstwo tego, ze dla losowo wybranego mezczyzny wynik testu bedzie pozy−
tywny (w tym wypadku bierzemy pod uwage mozliwosc otrzymania prawdziwego i fałszywego
wyniku pozytywnego);
Z gory dziekuje za pomoc
6 gru 23:07