Prosze o pomoc
marcin: Rozwiąż równania
te pięć szóstych ma byc na dole log
pięć szóstych
2log
5(2−x)−log
5x= log
5(x+5)
26 maj 09:45
AS: Skorzystaj z definicji logarytmu
log a = b ⇔ pb = a
p
26 maj 11:12
marcin: Czyli to będzie pięć szóstych do potęgi zerowej= 9−x2
Czyli 1=9−x2?
Nie kumam tego w ogóle dlatego prosze o pomoc
26 maj 12:11
AS: zgadza się.
Teraz przenieś niewiadomą na lewą stronę a wiadomą na prawą
i otrzymasz wynik: x = √10
26 maj 12:30
marcin: A drugi przykład ta sama zasada? Czy troche inaczej?
26 maj 12:47
AS: Trochę inaczej,
Wykorzystaj prawa
log(a*b) = log(a) + log(b)
log(a/b) = log(a) − log(b)
log(an) = n*log(a)
Podoba mi się, ze sam próbujesz dojść do wyniku
26 maj 14:46
1956-11:
26 maj 15:12