Stosując prawo działań na potęgach oblicz:
Jola: Stosując prawo działań na potęgach oblicz:
(1/6)3 * 123=
6 gru 22:49
Krzysiek : 1/6=6−1 to (6−1)3*23*63=23*6−3*63=23*60=23*1=8
6 gru 23:26
6 gru 23:27
Jola: A to :
24 (23)2
−−−−−−−
25
6 gru 23:31
bezendu1990: 32
6 gru 23:32
bezendu1990: | 24(23)2 | |
| = kolejność wykonywania działań+ działania na potęgach |
| 25 | |
| 24*26 | |
| =mam takie same podstawy a przy takich samych podstawach przy mnożeniu |
| 25 | |
wykładniki dodaje czyli
| 210 | |
| = przy dzieleniu wykładniki odejmuje czyli ostatecznie 2 5=32  |
| 25 | |
6 gru 23:36
Jola: jak chcesz i Ci tak to szybko idzie moge Ci wszystkie moje zadania podac
6 gru 23:42
bezendu1990: to dawaj tylko szybko
6 gru 23:43
Jola: [32*(1/9)2]3
−−−−−−−−−−−
1/9
6 gru 23:45
bezendu1990: | 1 | |
| trzeba rozpisywać  czy wiesz skąd się to wzięło  |
| 81 | |
6 gru 23:46
Jola: mozesz rozpisac
6 gru 23:47
bezendu1990: rozpisze Ci

3
2=9
i teraz masz dzielenie czyli mnożysz przez odwrotność czyli:
6 gru 23:51
Jola: noo

to teraz mozna isc spac

hehe dzieki

6 gru 23:53
bezendu1990: nie jeszcze nie idę
6 gru 23:54
Jola: a co dalej bedziesz robił zadania ?

heh
6 gru 23:56
bezendu1990: tak
6 gru 23:56
Jola: no dobra to ja mykam

narazie i jeszcze raz dzieki wielkie
6 gru 23:58
bezendu1990: spoko dobranoc jak jeszcze coś masz to dawaj
6 gru 23:59
Jola: nie no już Ci nie bede zawracac głowy reszte to już mysle ze sama zrobie
7 gru 00:00
bezendu1990: spokojnie ja mam czas i ja też się uczę robiąc te zadania
7 gru 00:02
bezendu1990: to jak coś to zrób a ja sprawdzę
7 gru 00:02
Jola: to jutro nie idziesz do szkoly ? bo juz pozno przeciez
7 gru 00:03
bezendu1990: idę
7 gru 00:04
Jola: no dobra :
(X+3)2+10=x2+1
x2+2x+3+32+10=x2+1
x2+6x+9+10=x2+1
6x+19=1
x=−3
7 gru 00:06
Jola: a ja nie

wiec ja mogę siedzieć

heh
7 gru 00:06
bezendu1990: źle
(x+3)2=x2+6x+9
7 gru 00:09
Jola: co?
7 gru 00:12
bezendu1990:
wzór skróconego mnożenia wygląda tak
a2+2ab+b2 czyli jak masz (x+3)2=x2+2*x*3+32=x2+6x+9
7 gru 00:13
Jola: wiem wiem mialo byc tam razy a ja dałam plus ale tak to dalej juz robilam ok
7 gru 00:15
bezendu1990: to kolejne teraz
7 gru 00:17
bezendu1990: to kolejne teraz
7 gru 00:17
Jola: to ja Ci bede pisac zebys mi rozwiazywal

a ja bede sprawdzać
0=4(10+5)*3(−3x+5)
jak mozesz rozpisuj mi
7 gru 00:19
bezendu1990: nie umiesz pomnożyć
7 gru 00:21
bezendu1990: hmm
7 gru 00:26