Całka
amigass: Całka
Czy mogę to zrobić tak:
π−arcsinx = t
czy mam to rozbić na 2 całki
| πdx | | arcsinxdx | |
| − |
| |
| √1−x2 | | √1−x2 | |
6 gru 22:39
Mila: | | −1 | |
[π−arcsinx = t ; |
| dx=dt ; dx=−√1−x2dt] |
| | √1−x2 | |
| | −1 | | 1 | |
∫−tdt= |
| t2=− |
| (π−arcsinx)2+C |
| | 2 | | 2 | |
6 gru 23:37
amigass: źle.. bo w odpowiedziach jest
| | 1 | |
π*arcsinx − |
| (arcsinx)2 |
| | 2 | |
7 gru 11:54
ZKS:
| | 1 | | π − arcsin(x) | | π − arcsin(x) | |
[− |
| (π − arcsin(x))2]' = − |
| = |
| |
| | 2 | | −√1 − x2 | | √1 − x2 | |
I co niby jest źle w odpowiedzi którą podała
Mila.
7 gru 11:59
camus: zauważ, że C to jest "dowolna" liczba rzeczywista
tym bardziej C − {π}{2} też jest "dowolną" liczbą rzeczywistą
Teraz, jeżeli podniesiesz nawias do kwadratu i wymnożysz go przez −12, zauważysz coś
ciekawego.
7 gru 12:00
aniabb: jak się na studia dostałeś skoro do kwadratu podnosić nie umiesz

a
Mila ma dobrze
7 gru 12:00
amigass: eeee...
nie wiem co powiedzieć....
cały czas myślałem że w odpowiedziach jest w tym nawiasie (
π−arcsinx)
2
co ja pacze
7 gru 12:11