kolejne prawdopodobienstwo
Kubat: sory ze kolejne ale tego tez nie mogę rozkminić

Pięciu pasażerów wsiada do pustego tramwaju złożonego z trzech wagonów. każdy losowo wybiera
wagon. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ze przynajmniej jeden wagon zostanie pusty.
6 gru 22:32
Aga1.: Masz odp?
6 gru 22:53
Kubat: proszę pomocy

!:(
6 gru 22:53
Kubat: 3181
6 gru 22:54
Maslanek: Kurde... Tutaj rozpatrywanie zderzenia przeciwnego jest bez sensu

1. Wybieramy dwa wagony z 3 metodą kombinacji i ładujemy tam ludzi
2. Wybieramy jeden wagon z 3 i ładujemy tam ludzi
6 gru 22:55
Maslanek:
Czyli |A|=96+3=99
|Ω|=3
5=243
| | 33 | |
No kurde, mi P(A)= |
| .  |
| | 81 | |
6 gru 22:57
Kubat: nie do końca rozumiem
6 gru 22:57
Kubat: teraz juz tak
6 gru 22:57
Kubat: Wielkie dzięki
6 gru 22:58
Kubat: pewnie błąd w książce
6 gru 22:59
Maslanek: Aha

Już wiem o co chodzi

W przypadku 1. mamy też sytuację, że w ludzie znajdują siętylko w jednym wagonie! (co należy do
sytuacji drugiej)
Dlatego:
| | 31 | |
IO faktycznie P(a)= |
| |
| | 81 | |
6 gru 23:00
Aga1.: IΩI=3
5
a)Jeden pusty ( to znaczy dwa zajęte) lub b)dwa puste ( to znaczy jeden zajęty)
a) z trzech wagonów wybieramy 2 wagony , możemy to zrobić na 3 sposoby.
Pierwsza osoba ma do wyboru 2 wagony, druga 2, 3 dwa 4 dwa i piąta dwa, ale od tego odejmujemy
sytuację,gdzie jeden wagon będzie pusty,nie wiadomo który, bo wszyscy wybiorą ten sam wagon
b) wszyscy wejdą do pierwszego wagonu lub wszyscy do drugiego lub wszyscy do trzeciego
Ostatecznie
6 gru 23:11