Help me
Mikołaj :): c
Na ciało o masie m działa siła pozioma F. Obliczyć drogę, jaka musi ono przebyć, aby jego
prędkość zwiększyła się n razy w stosunku do prędkości początkowej Vo.
6 gru 22:12
Maslanek: F=m*a
V(t)=V
0+at
Podstawić

Z treści zadania V(t)=n*V
0
6 gru 22:18
Mikołaj :): hmm wiem jaki ma być wynik ale nie mogę się go doliczyć podstawiając do tych wzorów co
podałeś.. robię gdzieś błąd w działaniach i nie wiem gdzie.. mógłbyś to rozpisać?
6 gru 22:35
Maslanek: | | V0(n−1) | | m*V0(n−1) | |
t= |
| = |
| |
| | a | | F | |
do s:
| | m*V0(n−1) | | m*V0(n−1) | | F | |
s=V0* |
| + [ |
| ]2* |
| |
| | F | | F | | 2m | |
| | 2mV02(n−1) | | m2*V02(n−1)2 | | F | |
s= |
| + |
| * |
| |
| | 2F | | F2 | | 2m | |
| | 2mV02(n−1) | | m*V02(n−1)2 | |
s= |
| + |
| |
| | 2F | | 2F | |
6 gru 22:39
Mikołaj :): coś chyba tutaj nie wyszło bo wynik miał wyjść s=m2F*Vo2(n2−1)....
6 gru 22:52
Maslanek: Zobaczmy

2V
02(n−1)+v
02(n−1)
2=V
02[(n−1)
2+2(n−1)]
(n−1)
2+2(n−1)=n
2−2n+1+2n−2=n
2−1
Dokłądnie to samo
6 gru 22:54
Mikołaj :): a rzeczywiście.. zwracam honor

dzięki za pomoc i poświęcony czas
6 gru 22:57
Maslanek: Nie poczułem jakby mi go zabrano wcześniej
6 gru 22:58