potrzebuje dokonczenia ciagu prosze!!! :((
Izaka : Prosze

Tylko jeden przyklad Potrzebuje granice ciagu

lim
n→
∞ 5 − 2n
2/ 8 + 10 + · · · + 2n
mam połowe ale nie wiem czy dobrze

Prosze o pomoc
6 gru 22:10
kylo1303: na dole masz ciag arytmetyczny, zastosuj wzor na sume tego ciagu i wtedy probuj.
6 gru 22:20
Izaka : własnie ta suma mi nie wychodzi
((2n+2)+2n) cos takiego mam
6 gru 22:41
Maslanek: a
1=8
r=2
x − ilość wyrazów
a
x=a
1+r(x−1)
2n=a
1+r(x−1)
2n=8+2x−2
2n=6+2x
x=n−3
| | a1+ax | | 8+2n | |
S= |
| *x= |
| *(n−3) |
| | 2 | | 2 | |
6 gru 22:43
Izaka : Sorry ze tak dlugo ale liczylam i nie zobaczylam ze ktos odpisal
6 gru 22:44
6 gru 22:44
Izaka : ej dobra kminie juz dzieki bardzo

tylko potem delta wychodzi to sobie pierwiastki policze i mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie
6 gru 22:46
Maslanek: Po co delta?
S=(4+n)(n−3)=n2+n−12
Dzielimy licznik i mianownik przez n2.
Granica to −2.
6 gru 22:48
kylo1303: Niestety
Maslanek to co napisales jest zle moim zdaniem. n→∞, wiec wyrazow bedzie tez ∞.
Takie kombinowanie z iksem jest bez sensu. Ale nie twierdze na 100%
Ja bym to zrobil po prostu tak:
| | 1 | |
(8+2n) * |
| * n = (n+4)*n |
| | 2 | |
6 gru 22:48
Izaka : Mogłbys chociaz sam wynik podac?
6 gru 22:48
kylo1303: Wynik wyjdzie taki sam

czyli jednak podstawienie niczego nie zmienia
6 gru 22:49
Izaka : oblicze teraz te pierwiastki i zobacze cos wyjdzie...
a Wy ja mozecie to tez obliczcie i skonfrontujemy wyniki
6 gru 22:49
kylo1303: tzn... oczywiscie ze niczego nie zmieni, operujemy na nieskonczonosciach,
zarowno x jak i n to ∞ wiec liczba 3 niczego nie zmieni (ja zaczalem rozmyslac nad twoi czy
przypadkiem ja nie mam zle xD)
6 gru 22:50
Maslanek: Tam jest mniej wyrazów niż n, ale faktycznie niewiele to zmienia

Moje rozumowanie jest chyba trochę bardziej poprawne

.
6 gru 22:50
Izaka : Faktycznie mi tez wyszlo −2

6 gru 22:52
Izaka : Obylo sie nawet bez delty xd
Dobra ja spadam spac dzieki za pomoc dobranoc
6 gru 22:54
jaromirro: n dąży do nieskonczoności , nie liczba wyrazów. Ciąg w mianowniku jest arytmetyczny, więc można
go pzredstawic za pomocą wzoru na sumę ciągu. Aby posłużyć się wzorem na sumę ciągu nalezy
znać ilość wyrazów, co Maslenek policzył.
Przykład zrobiony prawidłowo.
6 gru 22:56
kylo1303: Tzn tam jest ∞ wyrazow

takze oba rozwiazania poprawne, bo ∞ − 3 =∞
6 gru 22:56