rozwiązać nierówność.
Ilona: rozwiąćań nierówność: (x2 −4 ) (3x +6)(−6x−1)>0
6 gru 22:03
6 gru 22:04
6 gru 22:04
Ilona: ale jak rozwiązać ten przykład?
albo ile ma wyjść, bo zrobiłam a nie wiem czy dobrze wyszło..
6 gru 22:05
Rafal: a) 2x4 −8x3 +6x2 =0
6 gru 22:05
bezendu1990: to pokaż jak liczysz
6 gru 22:05
bezendu1990: a z tym co
6 gru 22:06
bezendu1990: 2x2(x2−4x+3)=0 i teraz Δ
6 gru 22:07
Ilona: x
2 − 4= 0 x
2 = 3 x= 2
3x+6=0
x= −2
−6x −1 =0
6 gru 22:08
bezendu1990: x2−4 x=−2 ⋁ x=2
6 gru 22:09
Ilona: czyli dobrze robie tak
6 gru 22:12
bezendu1990: −2 będziesz mieć dwukrotny
6 gru 22:23
Ilona: czyli tak ja napisałeś przed chwilą tak
6 gru 22:25
bezendu1990: ja napisałem Ci że x2−4 to nie jest tylko 2 ale też −2
6 gru 22:30
Ilona: a jak ma wyglądać do tego oś liczbowa?
6 gru 22:36
bezendu1990: masz w linku
6 gru 22:38