.
ulla: Sprawdź ile jest liczb spełniających nierówność 6+11+16+..+x<2204
6 gru 22:02
Maslanek: Mamy sumę ciągu arytmetycznego

a
1=6
r=5
n − ilośc wyrazów
Mamy, że x=a
1+r(n−1) ⇒ x=6+5n−5=5n−1
| | a1+x | | 5n+5 | |
Czyli: S= |
| *n= |
| *n |
| | 2 | | 2 | |
S<2204
n∊C
+; Ilość wyrazów, które spełniają ten ciąg, to chyba de facto ilość liczb spełniających
nierówność
6 gru 22:06
Mati_gg9225535:
po lewej stronie masz sumę ciągu arytmetycznego o :
a
1 = 6
r=5
n=x , n∊C
ostatnia wartość jaka spelnia nierówność to S
n − S
n−1 , gdzie S
n = 2204
stąd wyliczasz x
a następnie wyliczasz S
n−1 i różnice tych sum wyliczasz
6 gru 22:13