rachunek prawodpodobieństwa
gość: W pewnej klasie jest 10 chłopców i 20 dziewcząt. liczba biletów do kina, które będą rozlosowane
wśród uczniów tej klasy, będzie równa ilości orłów otrzymanych w rzucie dwiema monetami.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że biletu nie otrzyma żaden chłopiec. rozwiąż zadanie za
pomocą drzewa.
6 gru 21:39
aniabb:

prawdopodobieństwo tego, że biletu nie otrzyma żaden chłopiec = że otrzymają tylko dziewczyny
P(D) = 1/2 * 20/30 + 1/4 * 20/30 * 19/29 = 1/3 + 19/174 = 0,442528
7 gru 08:43
seba: Powinno byc jeszcze + 1/4 bo w przypadku dwoch reszek tez zaden chlopiec nie otrzyma
1 kwi 20:28