całka
amigass: całka
mógłby mi ktoś wyjaśnić to przekształcenie
t=1+x
2
dt=2xdx
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dt = |
| ln|t|+c = → |
| (1+x2) +c ← |
| 2 | | t | | 2 | | 2 | |
skąd to się wzięło, spotkałem się z tym rozwiązując zadanie
6 gru 21:36
Krzysiek: jest źle na końcu brakuje logarytmu.
6 gru 21:47
amigass: no wiem, ale tak jest w rozwiązaniach a jak dodasz ln to odpowiedź inna wychodzi
6 gru 21:50
Ingham: w takich przypadkach warto znać wykorzystać taką zależność
| | f'(x) | |
∫ |
| = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
| | x | | 1 | | 2x | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| ln|1+x2| + C = |
| ln(1+x2) + C |
| | 1+x2 | | 2 | | 1+x2 | | 2 | | 2 | |
6 gru 21:54
Krzysiek: no skoro tak jest w odpowiedziach to jest źle, zapewne zapomnieli dopisać "ln"
6 gru 21:54
amigass: dzięki wielkie...
myślałem że jakiś haczyk jest czy coś a tu błąd widocznie
6 gru 21:56