jest ktos w stanie to rozwiazac
Zosia: jest ktos w stanie to rozwiazac

Zaprojektuj oświetlenie choinkowe zasilane z sieci energetycznej o napięciu U=230 V, dysponując
jednakowymi żarówkami (3,5V; 0,2 A). Przyjmij, że opór elektryczny przewodów jest bardzo mały
w porównaniu z oporem żarówek.
a) Narysuj schemat obwodu elektrycznego oświetlenia choinkowego.
b) Oblicz, ile co najmniej żarówek powinna zawierać instalacja.
c) Oblicz opór jednej żarówki.
d) Oszacuj moc całej instalacji.
e) Oblicz, o ile można zmniejszyć liczbę żarówek instalacji, jeśli do obwodu włączymy żarówkę
230 V; 60 W.
6 gru 21:35
Zosia: dane:
U − napięcie zasilajace = 230 V
U₁ − napięcie żarówki = 3,5 V
I₁ − prąd żarówki = 0,2 A
a) schemat w załączniku
b) 230V/3,5V = 65,7 − przyjmujemy 65 żarówek
c) Rż − oporność żarówki = U₁/I₁ = 3,5V/0,2A = 17,5 Ω
d) P − moc instalacji = U * I₁ = 230V * 0,2A = 46W
e) R − oporność całęgo obwodu = U/I₁ = 230V/0,2A = 1150Ω
R₆₀ − oporność żarówki 60W = U²/P₆₀ = 230²/60 = 52900/60 = 881,7Ω
R₁ − oporność pozostałęgo obwodu = R − R₆₀ = 1150Ω − 881,7Ω = 268,3Ω
R₁/Rż = 268,3Ω/17,5Ω = 15,3 przyjmujemy 15 żarówek
6 gru 21:42
Maslanek: Żarówek powinna być o jedna więcej niż policzona w podpunkcie b)
3,5V to napięcie znamionowe, więc teoretycznie każde wyższe tą żarówkę przepali
6 gru 21:47
Zosia: dobrze jest zrobione te zadnaie?
6 gru 21:49
Maslanek: I podobnie w e)
W d) powinniśmy wziąć prąd płynący przez 66 żarówek (więc trochę mniejszy od 0,2A)
6 gru 21:49
Zosia: a moglbys mi to popawic zeby bylo dobrze

6 gru 21:51
Zosia: 
?
6 gru 22:01
Maslanek: Dajesz jedną żarówkę więcej

Czyli:
R
1=17,5Ω (liczymy rezystancję znamionową)
U=66*I*R
1 ⇒ I=0.199A
P=66*U
1*I=45,8W.
No w sumie sprowadza się do tego samego − delikatnie mniejsze wartości
6 gru 22:01
Maslanek: Tak mi się zdaje przynajmniej

I wydaję mi się, że mam rację
6 gru 22:02