geometria
witam: pomoglby ktos w zadankach z geometrii

?
6 gru 21:16
Mati_gg9225535: podaj treść zadan
6 gru 21:27
witam: W trójkącie prostokątnym ABC długości przyprostokątnych wynoszą BC=a oraz AC=b. Z wierzchołka C
wystawiono prostą k prostopadłą
6 gru 21:29
witam: W trójkącie prostokątnym ABC długości przyprostokątnych wynoszą BC=a oraz AC=b. Z wierzchołka C
wystawiono prostą k prostopadłą do płaszczyzny, w której leży trójkąt ABC. Punkt M należy do
prostej k i CM=p. Oblicz odległość punktu M od środka przeciwprostokątnej AB
6 gru 21:31
Mati_gg9225535:

rys1. widok z góry
rys2. widok z boku
| | 1 | | √a+b | |
CS to środkowa trójkąta więc |CS| = R = |
| |BA|= |
| na rys.2 − pomarańczowa |
| | 2 | | 2 | |
CM = p
wiec |MS| to z Tw. Pitagorasa
|CS|
2 + |CM|
2 = |SM|
2
| | √a+b | |
|SM| = √ ( |
| )2 + p2 \ |
| | 2 | |
6 gru 22:00
witam: Proste AB i CD sa do siebie rownolegle i leza w dwoch przecinajacych sie plaszczyznach. Odcinki
AE i DF sa prostopadle do krawendzi przeciecia plaszczyzn, |AD|=17, |EF|=8 . Oblicz odleglosc
miedzy prostymi AB i CD.
6 gru 22:08
witam: pomoze ktos?
6 gru 22:33