OSTROSLUPY
Karol544: Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa pierwiastek z 3, a kąt nachylenia
sciany bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę 30 stopni. oblicz v i pc tego ostrosłupa.
6 gru 21:13
Karol544: JAK WOGOLE NARYSOWAĆ TEN OSTROSLUP I ZAZNACZYC ? POMOZECIE
6 gru 21:20
dero2005:

h =
√3
α = 30
o
| h | | 1 | |
| = sin 30o = |
| → hs = ......
|
| hs | | 2 | |
| h | | √3 | |
| = tg 30o = |
| hp = .......
|
| | 3 | |
| | 3 | |
Pb = |
| a*hs = .........
|
| | 2 | |
P
c = P
p + P
b = .......
6 gru 21:44