matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie trygonometryczne!
KASIA.:
2π
1
cos(
) +
x
2
= 2x − 3
x
2
6 gru 21:09
Mila:
2π
−1
cos
=
x
2
+2x−3
x
2
−1
−1
x
2
+2x−3≥−1 i
x
2
+2x−3≤1⇔x=2 i ta liczba może być rozwiązaniem
2
2
−1
*2
2
+2*2−3=−1
2
2π
cos
=−1
x
2π
=π
x
x=2
6 gru 21:34