Pomze ktos z fizyki
Zosia: Pomoze ktos z fizyki

POzneij wstawie zadnie jak ktos odpowie
6 gru 20:58
Mati_gg9225535:
proponuje Ci wstawić teraz, jak ktoś wejdzie i zobaczy czy potrafi to pomoże

tak w ciemno
ciężko się na coś godzić
6 gru 21:02
Zosia: 1) Do wanny nalano 100 litrów wody o temperaturze 42oC. Należy schłodzić ją do temperatury 38oC
a) Oblicz objętość wody o temperaturze 18oC, której należałoby dolać do wanny.
b) Masę lodu o temperaturze 0oC.
c) Masę lodu o temperaturze −10oC.
Pomiń ciepło pobrane przez wannę. Ciepło właściwe wody=4200 J/(kg∙K), lodu=2100 j/(kg∙K), a
ciepło topnienia lodu=3,4∙106 J/kg
6 gru 21:04
aniabb:
a) 100*1*4200*(42−38) = V*1*4200*(38−18)
V=20 litrów
b) 100*1*4200*(42−38) = m*3400000 + m*4200*38
m= 0,47196 kg
c) 100*1*4200*(42−38) = m*2100*10 + m*3400000 + m*4200*38
m= 0,4692 kg
7 gru 08:51