geometria
POMOCY: W trójkącie prostokątnym ABC długości przyprostokątnych wynoszą BC=a oraz AC=b. Z wierzchołka C
wystawiono prostą k prostopadłą do płaszczyzny, w której leży trójkąt ABC. Punkt M należy do
prostej k i CM=p. Oblicz odległość punktu M od środka przeciwprostokątnej AB
6 gru 20:56
aniabb:

(2R)
2=a
2+b
2
x
2=p
2+R
2
x
2=p
2+(a
2+b
2)/4
x=
√p2+(a2+b2)/4
7 gru 09:01
tyu: czy ktoś mógłby mi powiedzieć, dlaczego odcinek łączący środek przeciwprostokątnej AB jest
tez równy R
23 sie 14:56
kotek:

|<ACB|=90
o −−− kąt wpisany oparty na średnicy AB
23 sie 15:37
tyu: dziękuję bardzo
23 sie 16:01