prawdopodobietwo
Vcat: 1.rzucono trzy razy kostką sześcienną do gry. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A na kazdej
kosce, ze wypadnie inna liczba oczek i nie wypadnie jedno oczko. wynik podaj w ulamku
nieskracalnym.
2.ze zbioru Z={1,2,3,4,5,6,7,8,9} loujemy 3 razy po jednej cyfrze bez zwracania i ukladamy w
kolejnosci loowania liczbę3 cyfrowa. oblicz prawdopodobienstwo, ze w ten sposow ułozymy liczbe
wieksza od 443.
6 gru 20:54
aniabb:
1.
|Ω|=6*6*6
|A|=5*4*3
| | 5*4*3 | | 5 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 6*6*6 | | 18 | |
2.
|Ω|=9*8*7
|B|=1*7*5 + 5*8*7 = 7*5*9
7 gru 09:07