Geometria analityczna
Kopiko: Dla jakich wartości parametru m równanie x
2+y
2 − 2mx − m
2 + 2m = 0 opisuje okrąg styczny do
prostej o równaniu x=4
Pomocy
6 gru 20:35
Godzio:
x
2 + y
2 − 2mx − m
2 + 2m = 0
(x − m)
2 + y
2 − 2m
2 + 2 = 0
(x − m)
2 + y
2 = 2m
2 − 2 > 0 ⇒ m ∊ (−
∞−1)U(1,
∞)
Styczny, zatem odległość środka od prostej x = 4 musi być równa promieniowi
S(m,0) , A(4,0)
|AS| = 2m
2 − 2 ⇒ |m − 4| = 2m
2 − 2 ⇔ m − 4 = 2m
2 − 2 lub m − 4 = − 2m
2 + 2
2m
2 − m + 2 = 0 lub 2m
2 + m − 6 = 0
| | 3 | |
Δ < 0 Δ = 1 + 48 = 49, √Δ = 7, m1 = 2, m2 = − |
| |
| | 2 | |
6 gru 20:39
Kopiko: Rozumiem dalsze rozwiązanie, ale jak się pozbyłeś tego 2m, które jest w 1 linijce, a nie ma go
w drugiej?
6 gru 20:45
Mati_gg9225535:
Godzio zjadłeś chyba parametr m przy tej dwójce
6 gru 20:55
Godzio:
No właśnie zjadłem
Kopiko, spróbuj to sam zrobić wzorując się na moim rozwiązaniu
6 gru 20:56