geometria
Nicola: Wysokość prostopadłościanu jest 3 razy dluzsza niz krawedz kwadraru w jego podstawie. Przekatna
sciany bocznej jest nachylona do podstawy L .wyznacz cosL
6 gru 20:25
Mati_gg9225535:

nie mam pewnosci czy rysunek tak bedzie wygladał, ale jesli tak to:
d=a
√2
H=3a
x
2 = H
2 + a
2
x
2=10a
2
x=a
√10
| | a√2 | | √2 | | √20 | | 2√5 | | √5 | |
cosα = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | a√10 | | √10 | | 10 | | 10 | | 5 | |
6 gru 20:39
Nicola: Dzię
ki
6 gru 22:04
Nicola: dzięki
6 gru 22:04
Mati_gg9225535: nie ma za co
6 gru 22:06
Nicola: zycie mi ratujesz
6 gru 22:07