:<
Pomocy :(:

Przedstawiony jest wykres funkcji kwadratowej.Wyznacz wzór ogólny(przepraszam za rysunek ale
nie umiem tu rysowac tam jest −2,3 i 6)
6 gru 20:24
Mati_gg9225535:
f(x) = ax
2 + bx +c
f(−2) = 0
f(3) = 0
f(0) = 6
utwórz układ równań i rozwiąż go
6 gru 20:27
Pomocy :(: ale jak mam ten układ ułożyć? nie rozumiem
6 gru 20:28
Hela: podstaw sobie y i x czyli 0 = 4a − 2b + c
0 = 9a + 3b + c
6 = c rozwiąż
6 gru 20:32
Pomocy :(: a skat ta 4 ? wg nie wiem skad te liczby są
6 gru 20:42
Mila:

f(x)=ax
2+bx+c
f(0)=6⇔c=6
−2 i 3 to miejsca zerowe paraboli
postać iloczynowa :
f(x)=a(x+2)(x−3)
| | 1 | |
x= |
| os symetrii paraboli⇔f(1)=f(0)=6 |
| | 2 | |
6=a(1+2)*(1−3)⇔6=3*(−2)a⇔a=−1
f(x)=−1*(x+2)*(x−3)=−1*(x
2−3x+2x−6)
f(x)=−x
2+x+6
6 gru 20:57