.
asdf:

Fizyka, pomocy..
Piłka o masie m=1kg spada z h
1=1m i po odbiciu wznosi się na wyskość h
2 = 60cm. Obliczyć
ilość energii rozproszonej podczas zderzenia oraz średnią siłę z jaką oddziaływała piłka na
podłogę podczas zderzenia, czas zderzenia t = 0,1s.
________________________________
Ep zmienia się w Ek. Po odbiciu ma mniejszą prędkość V
2.
| | Δp | |
Siła wypadkowa to zmiana pędu = |
| |
| | Δt | |
| | Δp | |
m*a= |
| , czas jest podany = 0,1s |
| | Δt | |
Δp=mv
1 + mv
2
Jak to zrobić

Fajnie jakby ktoś mi to opisał a ja bym doszedł sam do rozwiązania zadania
6 gru 20:05
asdf: pomoże ktoś?
6 gru 20:21
asdf: ?
6 gru 20:36
asdf: ?
6 gru 20:49
asdf: 
:(
6 gru 21:01
asdf: :((
6 gru 21:15
asdf: ?siedze nad tym juz godzine i nie moge tego zrobic

Pomozcie!
6 gru 21:41
Maslanek: Zadanie proste

E
1=mgh
1
E
2=mgh
2+Q (Q−oddane ciepło)
Średnia siła

Bezpośrednio przed odbiciem ciało ma prędkość V
1=
√2gh1
Po odbiciu ciało ma prędkość V
2=
√2gh2
Jednocześnie przed odbiciem ciało ma pęd p
1=mV
1
Po odbiciu ciało ma pęd p
2=mV
2 (ale o przeciwnym zwrocie)
Δp=p
2−p
1 (wektorowo

), dlatego Δp=p
1+p
2 (skalaranie

)
Δp=F*ΔT
6 gru 21:44
asdf: Δp = m * a * Δt?
Q = energia rozproszona?
V1 =
√2gh1, bo;
E1 = mgh
1
Ek = Ep
2mgh = m1v1
2
v1
2 =
√2hg1
To z zachowania energii jest?
6 gru 21:51
Maslanek: Tak
Podobnie druga prędkość

W tym przypadki E
1=E
2 z rozproszonym ciepłem bierzemy sytuację zaraz po zderzeniu − tj. piłka
spada i odbija się (rozpatrujemy sytuację przy ziemi)
| | mV22 | |
Więc teoretycznie E2= |
| +Q, co sprowadza się do E2=mgh2+Q z z.z.e. |
| | 2 | |
6 gru 21:53
asdf: Tak krążyłem i krążyłem, tylko nie potrafiłem tego E
2 obliczyć.. i gdzie tu jest rozproszenie

Dzięki bardzo za wyjaśnienie
6 gru 21:55
asdf: Jeszcze mam takie coś:
Łyżwiarz o m
1 = 60 kg rzuca kamien o masie 3kg nadajac mu predkosc 10m/s. Oblicz jaka predkosc
uzyskal tuz po wyrzucie. Jaka prace wykonal lyzwiarz wyrzucajac kamien oraz jaka droge przebyl
lyzwiarz do moemntu zatrzymana sie jesli
uk(tarcie kinetyczne) łyżew o lód wynosi =0,02
To robię to tak, na poczatku lyzwiarz nie ma zadnej predkosci, czyli v= 0, wiec p = 0 (nie
dzialaja zadne sily)
p
1 −p
2 = 0
m1v1 − m2v2 = 0
m1v1 = m2v2
Majac predkosc mozna obliczyc energie kinetyczna lyzwiarza i kamienia:
Ek
łyżwiarza + kamienia = Ek
całkowite
EK
całkowite = praca wykonana łyżwiarza rzucającego kamień
W = EK
całkowite
Przyspieszenie:
m
1 * a = −T (tarcie dziala przeciwnie do przyspieszenia)
m
1 * a = −(uk * F
n) (F
n − jego ciężar)
m
1*a = −uk * m1*g
a = −uk*g
Teraz mam obliczyc jaka droge pokonał:
W = F * s
gdzie W − praca łyżwiarza (Ek1)
F − siła dzialajaca na lyzwiarza (tez bedzie jego ciezar)
s − przemieszczenie
dobrze to rozumiem?
6 gru 22:07
Maslanek: Co do tej pracy wykonanej przez łyżwiarza mam wątpliwość. Ale chyba tak:
ΔE=ΔE
ukl z czego by wynikała własnie Twoja równość.
Bo gdyby liczyć pracę rozpędzania kamienia, to wzięlibyśmy chyba tylko E
k.
W każdym razie co do drugiej części:
| | mVl2 | | ml2 | |
Wt=ΔEl= |
| −0= |
| (formalnie byłoby z minusem i siła działająca też byłaby z |
| | 2 | | 2 | |
minusem)
W=F*s; F=F
T=u*F
g=mg*u
6 gru 22:16
asdf:
F − siła grawitacji nie?
6 gru 22:16
Maslanek: Nie

Właśnie nie

Nie tylko

Gdyby działała tylko siła grawitacji, to to działo by się nie miało szansy wybić z powrotem

Mamy siłę reakcji podłoża, siły sprężystości, siłę nacisku i pewnie jeszcze multum innych sił
6 gru 22:20
asdf: To czyli F czym w tym przypadku będzie

?
6 gru 22:20
Maslanek: Masz policzyć ŚREDNIĄ siłę.
Czyli F=Δp*Δt. To jest właśnie średnia siła.
6 gru 22:22
Maslanek: Oczywiście popełniłem błąd

Δp=F*Δt
Mam nadzieję, że zauważyłeś

(coś mi nie pasowała z dwoma deltami obok siebie xD)
6 gru 22:28
asdf: Obliczyłem to tak:
E
p1 = E
k1
v
1 =
√2gh1 =
√2 * 10 * 1m =
√20 = 2
√5 = 4,47m/s
v
2 =
√2gh2 =
√2*10*0,6 =
√12 = 2
√3 = 3,4 m/s
Δp = m
1v
1 + m
1v
2 = 1kg* 4,47 + 1kg * 3,4m/s = 7,87
E
k2 = E
k1 + Q
6 gru 22:29
asdf: | | Δp | | 7,87 | |
F = |
| = |
| = 78,7N? |
| | Δt | | 0,11 | |
6 gru 22:30
Maslanek: Q=4J, tak
6 gru 22:30
asdf: Reszta tez ok?
6 gru 22:31
Maslanek: F=79,36
Δt=0.1s (nie 0.11)
6 gru 22:32
asdf: podzieliłem to przez 0,1, ale jak Δp Ci wyszedł 7,93?
6 gru 22:34
Maslanek: Pierwiastki brałem pełne
6 gru 22:35
asdf: oj tam oj tam
6 gru 22:36
asdf: dzięki wielkie

Może zdam
6 gru 22:42
Maslanek: Luz blus
6 gru 22:44
Maslanek: Właśnie zapytałem profesora

Praca wykonana przez łyżwiarza, to suma energii kinetycznych ciał
Praca wykonana do rozpędzania kuli, to energia kinetyczna kuli.
7 gru 10:14