matematykaszkolna.pl
Tożsamości trygonometryczne AnkaEkonomia: Miałam sprawdzić podane tożsamości: a) (1−sin2α)x(1+tg2α)=1 b) 1sin2α −1=1tg2α O dziwo wyszło mi dobrze, ale w zadaniu trzeba jeszcze "podać stosowne założenia", w jakim zbiorze dana tożsamość jest prawdziwa. A ja nie mam pojęcia od czego to zależy. Mógłby ktoś wytłumaczyć? W odpowiedziach mam, ale sama nie mogę do tego dojść.
6 gru 19:54
Mila:
 π 
1) tgx nie istnieje dla x=

+kπ; k∊C
 2 
2) mianowniki różne od zera
6 gru 21:09
AnkaEkonomia: Ale dlaczego?
7 gru 19:30
asdf:
 sinx 
tgx =

cosx 
dla x = 90 cos90o = ? i masz odp
7 gru 19:33
Basia: niezupełnie dlatego asdf
 y 
dla dowolnego kąta uogólnionego tgα =

gdzie P(x,y) dowolny punkt należący do
 x 
końcowego ramienia kąta ⇒ tgα istnieje ⇔ x≠0 ⇔ P∊osi OY ⇔ α ≠ (2k+1)*90o po przejściu na radiany mamy wobec tego, że tgx istnieje ⇒ x≠ (2k+1)*π2
7 gru 19:37
Basia: P.S. inaczej mówiąc najpierw jest definicja i określenie dziedziny funkcji a dopiero potem można mówić o związkach między różnymi funkcjami trygonometrycznymi
7 gru 19:38
Basia: oczywiście tam ma być Posi OY
7 gru 19:39
asdf: Rozumiem Ciebie, ale nie rozumiem dlaczego nie mogę od razu wywnioskować, że skoro cosx = 0, to wyrażenie jest nie możliwe
7 gru 19:59
Basia:
 sinx 
bo powinieneś to wiedzieć zanim dowiesz się, że tgx =

cosx 
czepiam się emotka jak większość logików emotka
7 gru 20:03
asdf: Ok emotka Nie rozumiem jeszcze dlaczego nie mogę tego robić, chyba dlatego, że nie miałem wyjaśnionego, że tgx= sinx/cosx (jedynie z trojkata powiedziano mi, że to = ..., a to = ..., wiec tgx = to przez /to)
7 gru 20:27
Basia: tu chodzi o w miarę poprawną kolejność wnioskowania najpierw muszę zdefiniować funkcję i określić jej dziedzinę dopiero potem mogę się zastanawiać czy ona ma jeszcze jakieś inne dodatkowe własności kolokwialnie mówiąc gdyby nawet ten związek nie był prawdziwy (chociaż oczywiście jest) to i tak dziedziną tangensa byłby R \ {(2k+1)*π2: k∊C}
7 gru 20:32
asdf: aa..już chyba rozumiem emotka dzięki
8 gru 01:10
asdf: moje rozwiązanie można porównać do zadania, gdzie jest spełniona równość, ale nie wyznaczyłem na początku dziedziny emotka
3 

= 1
x 
x = 3 no jest...ale dziedzine tez trzeba uwzglednic, w tym przypadku jest nie przydatna, ale nie mozna tak od razu wnioskowac rozwiazania, tak samo tutaj, tak emotka?
8 gru 01:11
Basia: mniej więcej tak emotka
8 gru 01:18