Tożsamości trygonometryczne
AnkaEkonomia: Miałam sprawdzić podane tożsamości:
a) (1−sin2α)x(1+tg2α)=1
b) 1sin2α −1=1tg2α
O dziwo wyszło mi dobrze, ale w zadaniu trzeba jeszcze "podać stosowne założenia", w jakim
zbiorze dana tożsamość jest prawdziwa. A ja nie mam pojęcia od czego to zależy. Mógłby ktoś
wytłumaczyć? W odpowiedziach mam, ale sama nie mogę do tego dojść.
6 gru 19:54
Mila: | | π | |
1) tgx nie istnieje dla x= |
| +kπ; k∊C |
| | 2 | |
2) mianowniki różne od zera
6 gru 21:09
AnkaEkonomia: Ale dlaczego?
7 gru 19:30
asdf:
dla x = 90
cos90
o = ?
i masz odp
7 gru 19:33
Basia: niezupełnie dlatego
asdf
| | y | |
dla dowolnego kąta uogólnionego tgα = |
| gdzie P(x,y) dowolny punkt należący do |
| | x | |
końcowego ramienia kąta ⇒
tgα istnieje ⇔ x≠0 ⇔ P∊osi OY ⇔ α ≠ (2k+1)*90
o
po przejściu na radiany mamy wobec tego, że tgx istnieje ⇒ x≠ (2k+1)*
π2
7 gru 19:37
Basia:
P.S. inaczej mówiąc najpierw jest definicja i określenie dziedziny funkcji a dopiero potem
można mówić o związkach między różnymi funkcjami trygonometrycznymi
7 gru 19:38
Basia: oczywiście tam ma być P∉osi OY
7 gru 19:39
asdf: Rozumiem Ciebie, ale nie rozumiem dlaczego nie mogę od razu wywnioskować, że skoro cosx = 0, to
wyrażenie jest nie możliwe
7 gru 19:59
Basia: | | sinx | |
bo powinieneś to wiedzieć zanim dowiesz się, że tgx = |
| |
| | cosx | |
czepiam się

jak większość logików
7 gru 20:03
asdf: Ok

Nie rozumiem jeszcze dlaczego nie mogę tego robić, chyba dlatego, że nie miałem
wyjaśnionego, że tgx= sinx/cosx (jedynie z trojkata powiedziano mi, że to = ..., a to = ...,
wiec tgx = to przez /to)
7 gru 20:27
Basia: tu chodzi o w miarę poprawną kolejność wnioskowania
najpierw muszę zdefiniować funkcję i określić jej dziedzinę
dopiero potem mogę się zastanawiać czy ona ma jeszcze jakieś inne dodatkowe własności
kolokwialnie mówiąc gdyby nawet ten związek nie był prawdziwy (chociaż oczywiście jest)
to i tak dziedziną tangensa byłby R \ {(2k+1)*π2: k∊C}
7 gru 20:32
asdf: aa..już chyba rozumiem

dzięki
8 gru 01:10
asdf: moje rozwiązanie można porównać do zadania, gdzie jest spełniona równość, ale nie wyznaczyłem
na początku dziedziny
x = 3
no jest...ale dziedzine tez trzeba uwzglednic, w tym przypadku jest nie przydatna, ale nie
mozna tak od razu wnioskowac rozwiazania, tak samo tutaj, tak

?
8 gru 01:11
Basia: mniej więcej tak
8 gru 01:18