Zadanie z kolejnośći wykonywania działań
XYZ: Witam
Otóż chciałbym aby ktoś to rozwiązał zadanie z Facebooka
(Podobno jest to zagadka dla ludzi z IQ powyżej 120

)
10−2x0+5:5x2=
6 gru 19:53
AnkaEkonomia: 12?
6 gru 19:59
XYZ: Hmm a nie będzie tak:
10−2x0+5:5x2=
10−0+5:10=
10+0,5=
?
Czyli tak jakby twoim sposobem jest tak ,że ta cześć:
5:5x2=1*2?
A nie powinno być najpierw mnożenie a później dzielenie?
6 gru 20:03
AnkaEkonomia: Też się zastanawiałam, ale dzielenie i mnożenie jest chyba tak samo ważne, czyli myślę, że jak
nie ma nawiasów to "po kolei'.
6 gru 20:20
XYZ: Może faktycznie tak jest bo jak spojrzałem w komentarze to powtarzała się tam odpowiedz 12 więc
pewnie to dobry wynik

Pozdrawiam
7 gru 17:12