granica
ukanio: lim=√n4+n2−√n4−n2=lim=[√n4+n2−√n4−n2][√n4+n2+√n4−n2]
=lim(√n4+n2)2−(√n4−n2])2=lim n4+n2−(n4−n2)=lim n4+n2−n4+n2=lim 2n2 w
odpowiedzi jest ze granica to 1
6 gru 19:46
PW: A nie wolno tak sobie pomnożyć przez sumę pierwiastków (za karę trzeba też podzielić przez to
samo).
6 gru 20:40
ukanio: a wzor (a−b)(a+b)=a2−b2
6 gru 21:07
Mila: lim
n→∞(
√n4+n2−
√n4−n2)=lim
n→∞[n(
√n2+1−
√n2−1)]=
| | √n2+1+√n2−1) | |
=lim n→∞[n(√n2+1−√n−1)]* |
| = |
| | √n2+1+√n2−1) | |
| | n2+1−n2+1 | | 2n | |
lim(n * |
| )=lim |
| =1 |
| | √n2+1+√n2−1 | | n√1+1/(n2)+n√1+(1/(n2)) | |
6 gru 21:19