wielomiany
licealista: W(x) = x
3+bx+9x+d jednym z pierwiastków jest 3 znajdź pozostałe pierwiastki
W(1)=8
czyli robię układ
W(3)=0
W(1)=8
3
3+3b+27+d=0
1+b+9+d=8
3b+d=−54
b+d=−2
czyli mam b=−26 i d=24
x
3−26x+9x+24=0
x
3−17x+24=0
i teraz schemat hornera i wychodzi (x
2+3x−8)(x−3) dobrze
6 gru 19:34
licealista: podbijam !
6 gru 19:40
licealista: ?
6 gru 19:43
licealista: pomoże ktoś
6 gru 19:44
licealista: help
6 gru 19:47
ICSP: przy b nie ma przypadkiem kwadratu ?
6 gru 19:55
pablo: nie ma właśnie sprawdzałem 4 razy
6 gru 19:56
licealista: takie zadanie podała koleżanka i nie ma tam kwadratu
6 gru 19:57
ICSP: no to dobrze
6 gru 19:57